25/5/16

Perfilant patrons de temperatura

El repte de les illes de calor, pròpies d'entorns urbans, on la temperatura és superior a la del seu entorn immediat no urbà.
Quan les dones i homes del temps informen de la temperatura d'un lloc determinat, ho fan a partir de dades enregistrades per un termòmetre ubicat dins una garita ventilada, protegida de la radiació solar i a un metre i mig d'altura del sòl. Aquesta temperatura es coneix com la temperatura de l'aire.
Els sensors dels satèl·lits tenen capacitat per calcular la temperatura de la superfície terrestre i dels oceans. Per tant, en lloc de mesurar la temperatura de l'aire, ho fan de les diferents cobertes de la superfície terrestre: arena, aigua, gel, neu, asfalt, arbrat, etc.
Aquesta capacitat dels satèl·lits es fonamenta en que l'energia emesa des d'un objecte és primàriament una funció de la seva temperatura. Qualsevol objecte per damunt el zero absolut (-273°C) radia energia que augmentarà amb la temperatura i serà enregistrada pel sensor del satèl·lit.
La figura 1 mostra un mapa de la temperatura del sòl d'una part de l'illa de Mallorca a partir d'una imatge del satèl·lit Landsat de dia 11 de juliol de 2015 a les 10:30 GMT. La resolució espacial del sensor tèrmic del satèl·lit és de 100 m, això significa que la imatge registra una mesura de temperatura per hectàrea, fruit de la contribució de les diferents cobertes que la formen.
Figura 1: Temperatura del sòl dia 11/07/15 a les 10:30 GMT. Font: USGS, Servei Forestal CAIB.


A la part esquerra de la imatge la llegenda mostra una important amplitud tèrmica dels 21°C als 44 °C. En termes generals, la part central de l'illa registra la temperatura més elevada —clau per la formació de l'embat— mentre que a la major part de la Serra de Tramuntana és inferior —Es donen algunes excepcions, fixeu-vos en la zona afectada per l'incendi d'Andratx.
La part dreta de la imatge permet veure amb major detall aquesta distribució tèrmica, incorporant dades forestals que facilitaran la seva interpretació. A partir de dades de l'inventari forestal podem observar que les zones ocupades per alzinar i pinar registren una temperatura inferior a la del seu entorn immediat no arbrat. És el cas de la Serra de na Burguesa i el bosc de Bellver amb el seu entorn immediat del nucli urbà de Palma.
Aprofitarem aquest darrer detall per introduir la figura 2. Es tracta de la mateixa imatge de satèl·lit que la figura 1 però centrada a Palma. La fotografia aèria ens ajudarà a ubicar diferents elements i cobertes. Com ja hem vist abans, el Bosc de Bellver registra una temperatura suau així com, el traçat del torrent de la Riera on sol córrer l'aigua o la Rambla i el Passeig des Born, custodiats per fileres de plàtans.
Figura 2: Comportament de la temperatura a zones urbanes. Font: USGS, CNIG.

En canvi, a l'exterior de la via de cintura observam un important increment de la temperatura que correspon amb les zones ocupades pels principals polígons industrials. Aquests, amb les seves naus, presenten molta superfície exposada de forma directa a la radiació solar.
Els satèl·lits ens poden ajudar a entendre els patrons de temperatura i a localitzar les illes de calor. Les imatges mostren l'efecte suavitzant de la temperatura que tenen la vegetació i l'aigua. Tal com bé explica l'ecòleg Antoni Martínez Taberner, dissenyant parcs i jardins amb làmines d'aigua i superfícies poroses – que respirin–, canalitzant l'embat a través dels torrents mitjançant pantalles vegetals o augmentant la presència d'arbres als carrers, reduirem aquestes illes millorant la qualitat de vida a la ciutat.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada