16/5/16

D'Stromboli a Mallorca

Una imatge de satèl·lit amb un volcà en erupció dibuixa un nexe entre les dues illes.

Stromboli és una illa volcànica a l'arxipèlag de les Eòlies, a la mar Tirrena, davant les costes del NE de Sicília. Amb una superfície de només 12 km2, està formada per un volcà en activitat constant que s'enfila fins a 926 msnm.

Una erupció volcànica és un fenomen perfectament visible des de l'espai, el repte es troba en la coincidència entre el moment de l'erupció i el trànsit del satèl·lit. Aquest és el cas de la figura 1, una imatge enregistrada pel satèl·lit Landsat dia 10 d'agost de 2014. A la part esquerra de la imatge, l'illa d'Stromboli queda amagada sota els gasos de l'erupció. També s'hi veuen les illes de Salina, Lipari, Vulcano i la més petita de Panarea. Així mateix, es pot intuir la presència d'una gran quantitat de vaixells navegant entre les illes.


Figura 1. Illes Eòlies i detall del volcà Stromboli en erupció. Font: USGS


A la part dreta de la imatge, una diferent combinació de bandes del satèl·lit permet veure l'illa amb més claredat, com també els detalls de l'erupció. Les elevades temperatures assolides en les erupcions volcàniques permet enregistrar la seva emissió en bandes de menor longitud d'ona que les utilitzades de forma habitual per enregistrar la temperatura.

Les erupcions estrombolianes agafen el nom de l'illa de Stromboli. Són un tipus d'erupció explosiva i una de les seves conseqüències és la formació de roca pumita o pedra tosca. És tracta d'una roca molt porosa i poc densa que permet que suri dins la mar. Així, es pot afirmat que hi ha roques que suren i que, en aquest cas, empeses pel vent de llevant, poden navegar els més de 1000 km que separen Stromboli de Mallorca. A la figura 2 s'hi veu un tros de pedra tosca juntament amb una altra imatge d'Stromboli, aquest cop en repòs i que permet veure millor la seva fisonomia.


Figura 2. Fragment de pedra tosca i Illa d'Stromboli. Font: ESA


Vaig descobrir aquest origen particular de la pedra tosca aquest hivern passat, en un dia de matances a can Coa d'All, a Son Macià. Un cop mort el porc i socarrat el pèl, arribava el moment de raspar la pell. La capacitat abrasiva de la pedra tosca la converteix en un estri òptim per aquesta funció. Va ser l'amo en Miquel que me va explicar com la pedra, que ja era del seu padrí, havia arribat surant fins a Mallorca. La pedra es convertia així en cadena de transmissió de coneixement intergeneracional.

Pocs dies després, parlant amb el professor i geògraf manacorí Miquel Grimalt, em va confirmar que, en el segle passat, era habitual enviar els al·lots a cercar pedra tosca per les platges i cales de la contrada i que aquestes eren molt apreciades. La història va arribar també a orelles d'en Toni Gomila, guionista i intèrpret de la magnífica obra de teatre 'Acorar'. Ho féu curiosament en un moment que tantejava la possibilitat de traduir l'obra a l'italià.

Per acabar, al fil d'objectes que suren a la mar, aquesta setmana conversava amb Salud Deudero, investigadora de l'Institut Oceanogràfic, sobre la possibilitat de detectar la presència de plàstics a l'oceà a partir d'imatges de satèl·lit. Salud em trametria la seva preocupació per l'elevada presència de plàstics que suren al Mediterrani. Sembla que caldrà un miracle per revertir aquesta situació. En certa manera, que una roca suri dins la mar ajuda a creure amb els miracles.

En tot cas, mentre esperam el miracle o que arribi l'oportunitat de visitar Stromboli, no deixeu de veure la pel·lícula homònima de Roberto Rossellini, és probable que hi identifiqueu més paral·lelismes amb Mallorca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada