24/8/15

Comportament de la Tramuntana al golf de Lleó. Imatge Sentinel-1

4 comentaris:

 1. Hi ha píxels que es comporten de forma estranya, tant en direcció com intensitat.
  La majoria podrien ajustar-se a la realitat.
  Corresponen a la data 31/12/2014?

  ResponElimina
  Respostes
  1. A l'enllaç http://step.esa.int/main/toolboxes/snap/ pots descarregar el software de la ESA per processar les imatges SAR. Veuràs que és una beta, per tant, desconec si els algoritmes que utilitza per estimar la velocitat i direcció del vent estan validats.

   En tot cas, a primera vista, a més d'aplicar una màscara sobre terra emergida, per ventura seria millor afegir un buffer d'1-2 km per tal d'evitar que els vectors més propers a la línia de costa incorporin interferències del litoral.

   En el golf de Lleó, al nord del cap de Creus -si no tenim en compte els primers vectors aferrats a la línia de costa- el vent és de l'oest a uns 20 m/s. Concordant amb el dipol orogràfic dels Pirineus que comenta n'Agustí Jansà al seu llibre.

   Més a l'est, un cop superada la barrera del massís central, el vent és nord (mistral francés o la tramuntana nostra).

   Després és curiós quan aquestes dues llengües de vent es topen, els vectors semblen adoptar formes capritxoses.

   La imatge és de dia 31/12/2014 a les 05:51 UTC.

   Si vols, un dia podem quedar i provar amb imatges amb altres vents dominants i comparar-ho amb altres models.

   Joan

   Elimina
 2. Jo no sé si entre les dues sortides de Nord, a banda i banda del Massís Central hi ha cabuda per un comportament tant capriciós. Podria ser turbulència, però d'entrada me sorprèn vents de direcció W en el sí d'una Tramuntana de 25-30 kt.

  A la zona hi ha una boia permatent de la NOAA que pot servir per verificar els camps:

  http://www.ndbc.noaa.gov/station_page.php?station=61002

  Tal vegada cau en el límit Est de les imatges que has penjat.

  Salutacions

  ResponElimina
  Respostes
  1. Bon dia Catalina, assumint que el SAR dedueix la direcció i velocitat de vent a partir de la rugositat del mar, me deman com adapta la influència de la batimetria, o del fetch... Intentaré aclarir-ho i provaré amb altres vents, per exemple vent dominant de llevant. Un dia d'embat podria ser interessant però l'hora a la que passa el satèl·lit, l'embat no ha començat o ja és mort.

   Gràcies per la informació de la boia. He anat a l'històric i he vist que no hi ha dades disponibles per aquesta boia en concret (la manté Meteofrance). En tens del dia de les imatges?

   Salut
   Joan

   Elimina