17/8/14

S'albufera de Mallorca a finals del segle XVI

A partir dels treballs geogràfics i cartogràfics de Joan Binimelis (circa 1601, però situables a la dècada de 1590) ens trobam amb una interessant descripció de s'Albufera de Mallorca on, a més d'aspectes geogràfics, Binimelis també facilita una relació detallada de la seva fauna.

En primer lloc, Binimelis descriu la localització i les dimensions de s'Albufera: 


Por la línea del Sur tiene Alcudia una grandísima laguna, la que los árabes llamaron Albufera, que quiere decir mar quieto; tiene de ámbito y circunferencia cerca de 12 mil pasos geométricos, que son tres leguas [...]

Si feim la conversió de passos geomètrics a kilòmetres, l'Albufera que descriu Binimelis ocupava una circumferència amb una longitud de 16.6 km i per tant, una superfície de 2.194 ha. (La superfície actual del Parc Natural és de 1.646 ha).

Continua explicant aspectes de caràcter econòmic i sanitaris, destacant la bona salubritat de les seves aigües

[...] suélese arrendar cada año por pasadas de 700 Libras sin muchos arreos y otros haberes y fué error de algunos que pensaron, que esta laguna o Albufera sea contagiosa ni menos causa enfermedades a sus vecinos y moradores pensando que por estar allí las aguas represadas y detenidas que de necesidad habían de corromperse, en especialidad en el verano: pero no es así; porque es laguna muy grande, y de continuo entran en ellas muchas aguas del mar y de tierra, con las avenidas de aquellos barrancos, que recogen muchas aguas y de muchas fuentes, que dentro de ella nacen.

Deixant de banda els aspectes geogràfics, Binimelis fa una detallada descripció de la fauna i de la seva utilitat.

[...] Criánse en dicha albufera grande copía y abundancia de pescado, y de muchísimas especies, de donde se provee gran parte de la Isla. Como son los que llamamos, llisas pollagarals, Cabots, Anguilas, Mujols, Llops, Doradas, Aguts, Lenguados, Esparrays, Palomides y Corballs y muchísimos otros. Críanse también en dicha albufera varios volátiles, aquatiles, como son Anades, Fotjes, Flamencos, Garces, Ocas, Agroms, Gallinas de agua, Piulas, Sellas, Gallers laveros, Canteras, Anades de Barberia, Xaballies, Cullarots, Cabucells, Corpataces, Esplugaboas, Capblanch, Bregats, y Grullas y Cisnes muchísimos, que de sus plumas y pieles hacen mucha grangería sacándolas del Reino.

Per acabar, descriu el seu Grau, les dificultats per superar-lo i proposa construir un pont.


A una milla de Alcudia o más, está la entrada de la Albufera, a la que el vulgo llama el Grau, que no se puede pasar sino con barco o a caballo tirándose mucho a la parte del mar, en este lugar del Grau, se puede fácilmente edificar un puente suntuoso, y es muy necesario que se haga porque no se pierda allí más gente ni se digan más inconvenientes de los que hasta hoy han acontecido, y lo que queda más adelante todo es playa muy descubierta y pinar, y sin cosa de consideración y baste esto para dar fín a los confines y término marítimo de Alcudia.

Mapa del terme d'Alcúdia, de l’obra de Joan Binimelis. Extret del manuscrit MSS/10394,
Biblioteca Nacional de España, datat l’any 1601 (accessible per Internet)





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada