12/8/14

Mesura de la temperatura de la superfície terrestre a partir del sensor MODIS

Som a l'estiu i far calor, tot just venim de passar uns dies amb màximes per damunt els 36°C. Però esteim  parlant de la temperatura de l'aire, mesurada a partir d'un termòmetre dins una garita a 1,5 m de la superfície del sòl.

La pregunta que un es fa és: quina és la temperatura a la superfície?  doncs, a cops "fa un Sol que rosteix les pedres".

A partir del sensor MODIS del satèl·lits Aqua i Terra podem conèixer la temperatura de la superfície terrestre "Land Surface Temperature" (LST) en anglès. El satèl·lit MODIS té 36 bandes i a partir de l'emissivitat (en el tèrmic  parlam d'emissivitat i a la resta de canals de reflectància) de les bandes 31 i 32 es pot saber la temperatura en superfície. Cal fer una sèrie d'operacions passant els nivells digitals de la imatge a temperatura en graus kelvin i finalment
a graus Celsius.  Al final obtenim una graella amb una resolució d'1 km2 per píxel, per tant, a Mallorca tenim un mosaic amb 3.640 punts de temperatura.

Així, a la imatge següent podem observar un mapa de Mallorca a partir d'una imatge del sensor MODIS del passat dia 18 de juliol a les 10:35 UTC (12:35 hora local). En aquell instant (cal recordar que no es tracta de cap mitjana) el sensor del satèl·lit va enregistrar temperatures màximes de 47,5°C i mínimes de 26°C, amb una am amplitud tèrmica superior a 20°C.

Amb els valors de temperatura més suaus tenim el litoral així com la serra de Tramuntana, però no necessàriament les parts més elevades. La variable que més suavitza la temperatura és la presència de cobertura forestal. Per contra amb els valors més extrems tenim els eixos Palma - Alcúdia i Palma - Campos on la temperatura de la superfície es manté per damunt els 45°C, arribant a superar els 47°C de forma ocasional.

Més endavant posaré una imatge nocturna per veure com es comporten les temperatures un cop el Sol s'ha amagat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada