2/1/15

La darrera nevada a la Serra de Tramuntana, vista de camí a Vilafranca i des de l'Espai

El passat dia 31 de desembre, de camí a l'olivar d'Aubocassa, a l'altura de Vilafranca, es podia observar la presència de neu en alguns cims de la Serra de Tramuntana. De forma més específica, sobre el massís del puig major de Massanella (imatge 1).

Vaig agafar la imatge sobre les 09:30 UTC. Paral·lelament, el mateix dia a les 10:30 UTC, coincidia amb una de les passades sobre una part de Mallorca del satèl·lit Landsat 8. Així, es presentava l'ocasió d'observar com la neu que es veia des de Vilafranca, es veuria, una hora més tard, des de l'Espai.

En primer lloc, si processam les imatges del satèl·lit en una composició RGB a "color natural" tendríem una imatge aproximada a com es veuria la Terra amb l'ull humà des del satèl·lit (imatges 2-3). En elles, podem deduir la presència de neu a una part de la Serra, però aquesta es mescla amb la presència de niguls orogràfics. En canvi, en una composició utilitzant l'infraroig podrem veure altres longituds d'ona, no visibles pel nostres ulls, però que sí ho són pel sensor del satèl·lit. Una combinació RGB  a partir de l'infraroig mitjà, infraroig proper i verd, permet la distinció de la neu -en color cian, dels niguls -en color blanc (Imatges 4-5).

La reflectància de la neu és molt elevada en el visible i es podria veure perfectament amb una composició a color natural però, amb presència de niguls, la seva distinció no és senzilla. En aquest cas és millor incorporar la banda de l'infraroig mitjà, donat que les gotes o cristalls de gel dels niguls són més petits que els grans de neu, absorbint una menor radiació en aquesta banda. Així, amb color cian (blau verd) es pot distingir la neu front als niguls.

Altres detalls a les imatges són les ombres allargades a les zones de relleu, pròpies del Sol (baix) a l'hivern.

Imatge 1

Imatge 2

Imatge 3


Imatge 4


Imatge 5






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada