23/1/15

El fred a la toponímia de Mallorca: una qüestió de vessant o d'altitud?

Genèrics amb el topònim fred/freda són freqüents a Mallorca: Sa coma Freda, es camp Fred, sa talaia Freda o son Fred en serien alguns exemples. Amb aquesta particularitat he cartografiat un total de 64 topònims.

Per tal de veure una possible correlació entre els topònims i alguna variable física, lligada a temperatures baixes, he incorporat un model digital d'elevacions (MDE). Creuant les altituds del model i la localització dels topònims (figura 1), he obtingut els resultats següents:

Altitud mitjana: 226 m
Desv. est.: 219.79
Altitud mínima: 0 m
Altitud màxima: 959 m

Per tant, veiem com els  topònims es troben força distribuïts per totes les alçades, amb una altitud mitjana de 226 m i amb un rang de 959 m entre els zero metres del Faralló d'en Fred i els 959 del comellar de Comafreda i el naixement del torrent homònim.

En canvi, en un segon mapa (figura 2), he combinat els topònims amb un model digital d'orientacions. En aquest cas, els resultats obtinguts han estat els següents: 

Orientació i núm. de topònims 
N: 6 
NE: 9
NW: 10
S: 1 
SE: 11
SW: 2
W: 6
E: 4
Pla:15


En aquest cas, es pot observar com un 39% dels topònims es troben a les vessants de gregal, tramuntana o mestral mentre que, únicament un 22% es localitzen a llebeig, migjorn o a xaloc. Important també és el nombre de topònims a zones planes, amb un 23% del total. En definitiva, a la nostra toponímia, el fred és un tema de vessant més que d'altitud.

Figura 1

Figura 2

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada