5/9/13

Una aproximació al sensor tèrmic del satèl·lit landsat_8




El passat dia 11 de febrer s'enlairava a l'espai un nou satèl·lit de la sèrie landsat . El satèl·lit orbita a 705 km  de la Terra efectuant una òrbita completa cada 99 minuts i per tant sumant unes 14 òrbites diàries. La seva resolució temporal (freqüència en que és visitat un mateix punt de la Terra) és de 16 dies. En el cas de les Illes Balears l'hora de passada és damunt les 10:30 GMT variant uns pocs minuts depenent de la imatge.

El satèl·lit incorpora entre d'altres un sensor tèrmic que mesura la temperatura de la superfície terrestre. La seva resolució espacial és de 100 metres per píxel. A mode d'exemple analitzarem dues imatges d'una part de Mallorca dels dies 22/08/13 i 31/08/13. Un dels aspectes que analitzarem son les zones afectades pels passats incendis a Andratx i a Artà.

Imatge de dia 22-08-13 d'una part de Mallorca a partir del sensor tèrmic del satèl·lit landsat 8. Font:USGS
Temp. Superfície

En aquesta primera imatge podem observar algunes particularitats: en primer lloc un contrast entre la temperatura menor a la serra de Tramuntana amb la resta de l'illa tot i que amb l'excepció de la zona A on la temperatura és més elevada. Aquesta zona correspon a la zona afectada per l'incendi d'Andratx. La pèrdua de la coberta vegetal més el color negre de la vegetació cremada (amb un albedo menor) serien el motiu.

En segon lloc a la zona B observam una petita àrea amb una temperatura superior als voltants, aquesta zona correspon al clot d'Aubarca i que geomorfològicament és una dolina. Es tracta d'una particularitat que he pogut observar com es repeteix en imatges d'altres dates.

L'àrea C amb un blau intens són niguls i finalment el punt D correspon a la central tèrmica des Murterar i que contrasta amb la menor temperatura de s'Albufera.




Imatge de dia 31-08-13 d'una part de Mallorca a partir del sensor tèrmic del satèl·lit landsat 8. Font:USGS
Temp. Superfície
En aquesta segona imatge ens fixarem amb les serres de Llevant i concretament amb sa Duaia de Dalt que amb la seva tonalitat vermella (A) ens indica una temperatura més elevada que la del seu entorn. Aquesta zona coincideix amb la zona afectada per l'incendi del mes passat i que de igual forma que a Andratx la pèrdua de la coberta vegetal provoca un increment de la temperatura en superfície.


2 comentaris:

  1. Molt bona feina Joan! A part del que comentes, ja saps que a jo me crida s'atenció lo bé que s'observa s'aeroport i alguns torrents.

    Estic desitjant que faci la primera nevada a cota 400-500m per veure es comportament des clot d'Aubarca

    ResponElimina
  2. Bon dia Miquel;

    Tens raó, coneixent el territori aquest sensor ens pot ajudar a reforçar coses que ja coneixíem o per ventura descobrir-ne de noves.

    Ara me fixava en la primera imatge, concretament a l'entorn de la badia de Palma on la temperatura és moderada, a més de la proximitat al litoral, possiblement ja es nota la influència de l'embat -la imatge és de les 10:30 GMT (12:30 hora local).

    Interessant el clot d'Aubarca, també es repeteix a Mortix. No és d'estranyar la presència habitual dels voltors impulsats per tèrmiques ;-)

    Salut
    Joan

    ResponElimina