En aquesta entrada al bloc en primer lloc s'analitza la severitat de l'incendi forestal d'Andratx a partir de la diferència entre l'Índex de Diferència de Vegetació Normalitzat NDVI d'una imatge del satèl·lit Landsat 8 de dia 21/07/13 (prèvia a l'incendi) amb una de dia 22/08/13 (posterior a l'incendi).
Per acabar es fa una aproximació als municipis afectats així com la relació de la presència o absència de construccions amb el grau de severitat de l'incendi.
En una entrada anterior al bloc ja s'ha explicat el concepte de NDVI, en aquesta ocasió el que es fa és restar l'NDVI de dues imatges per així observar el seu increment o la seva disminució. Aquest mètode és utilitzat de forma habitual per classificar la severitat del foc així com per la detecció de canvis a la coberta vegetal. Un resultat proper al cero (tonalitat blava) ens indicarà que l'NDVI no ha canviat i que per tant la cobertura vegetal es manté estable mentre que un valor positiu (tonalitat vermella) indica un NDVI major a la primera imatge (prèvia al foc) i per tant una pèrdua de coberta vegetal.
Així es pot observar una primera imatge a partir del diferencial de NDVI del quadrant SO de Mallorca i que ressalta la zona afectada per l'incendi.
Si ens apropam a la imatge es pot veure clarament com la severitat de l'incendi és bastant heterogènia, amb àrees amb una forta afectació (en color vermell), altres d'afectació mitjana (color groc) i àrees amb poca afectació (amb color blau verdós).
Durant la visita a la zona afectada amb el
Dr. Miquel Grimalt del departament de Ciències de la Terra de la UIB ja es va poder comprovar com l'incendi havia estat molt clapat. Alguns punts mostraven una gran afectació amb mostres de roca calcinada mentre que altres havien quedat al marge de l'incendi.
|
Grau de severitat de l'incendi a partir de la diferència de NDVI |
|
Vista del puig Cerdà des de el coll des Quer |
Traslladant la imatge a un SIG ens permet observar els municipis afectats, majoritàriament Andratx, seguit d'Estellencs i amb menor mesura Calvià.
|
Afectació dels diferents Municipis |
Afegim la capa corresponent a les carreteres i s'observa com en la major part de la zona afectada no pogueren actuar de tallafoc.
|
Tram de la carretera MA-10 afectat per l'incendi |
Per acabar afegim les construccions existents i que venen indicades per punts de color negre, partim d'una primera imatge que ens proporciona una visió genèrica de la zona afectada.
|
Construccions localitzades a la zona de l'incendi |
Ens apropam i podem observar l'esforç dels mitjans contra-incendi per combatre el foc devora les construccions i que en alguns casos -no en tots- ha permès protegir-les de l'incendi. També cal afegir l'auto-protecció d'algunes cases gràcies a un cordó de terrenys de conreu. Durant la visita es va poder comprovar l'abundància de marjades així com d'eres que denoten un passat d'important activitat agrícola amb arbrat de secà i cereals.
|
Correlació entre la presència / absència de construccions i grau de severitat de l'incendi |