7/3/16

Atalaiant des de l'espai I

Per teledetecció entenem l'obtenció remota de dades de la Terra o de l'Univers a través de sensors. 

Dins l'àmbit de la teledetecció espacial, una sèrie de satèl·lits artificials descriuen òrbites al voltant de la Terra. Un d'aquests satèl·lits és el Sentinel-2A de l'Agència Espacial Europea. El satèl·lit té un pes de 1.2 tones i fou enlairat el passat 25 de juny. Té la seva òrbita a 786 km d'altitud i va equipat amb un sensor que capta l'energia del Sol reflectida a la superfície de la Terra i el mar. Té un temps de revisita (el temps que torba a passar per damunt un mateix lloc) de 10 dies. Aquest temps baixarà a cinc dies amb l'enlairament l'estiu que ve d'un satèl·lit bessó.

Una particularitat del sensor és que, a més de captar la llum visible (aquella que poden veure els nostres ulls), té capacitat per captar energia electromagnètica en altres longituds d'ona. Energia no visible pels nostres ulls però, sí pel sensor i que permet disposar d'informació valuosa.

La figura 1 fou enregistrada pel Sentinel-2A el passat dia 15 de febrer a les 10:30 GMT. A la imatge es pot observar la presència de neu a la part central de la Serra de Tramuntana, sobre tot al puig Major de Massanella. La neu no es veu de color blanc sinó de color cian. Això és degut a la utilització, de forma intencionada, de la banda de l'infraroig mitjà i que ens permet discriminar la neu dels niguls. Per altra banda, l'alta resolució espacial del Sentinel, amb un píxel de 10 m permet veure amb precisió molts detalls com per exemple el nivell de l'aigua als embassaments de Cúber i del Gorg Blau.

La figura 2 correspon a una zona de conreu del pla de Mallorca. Es comparen dues imatges: una de dia 17 de gener i l'altra de dia 15 de febrer. La composició utilitza la banda de l'infraroig proper on la vegetació té una resposta particular: com major intensitat de vermell, major vigor de la vegetació. Així, podem observar l'evolució de la vegetació durant els 30 dies que separen les imatges.

A més de l'anàlisi visual que podem fer a partir de les imatges, també es poden treure indicadors que permeten comparar quantitativament diferents imatges. Un d'aquests indicadors és l'NDVI que mesura el vigor de la vegetació. A la taula 1 es pot veure un exemple d'aquest indicador pel conjunt de les Illes Balears. En color negre es veu la mitjana del període 2003-2011 i que ens servirà de referència per analitzar el període 2015/2016 així com període 2006/2007. S'observa com, durant la primavera de 2015 el valor d'NDVI estava per davall la mitjana mentre que durant la tardor estava per damunt. El valor comença a caure a finals de novembre, quedant per davall de la mitjana. En aquest moment, tenim un valor semblant a mes de febrer de 2007. Aquest índex és utilitzat per les assegurances agràries a l'hora de determinar l'efecte de la sequera a les pastures.


En definitiva, els satèl·lits ens ofereixen una visió en conjunt del territori a la que, juntament amb la verificació de les dades sobre el terreny, ens ajudarà a encertar a l'hora de prendre decisions.

Figura 1

Figura 2

Taula 1

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada