17/9/14

Els clots de l'Infern (dolines) i la presència de brucs (Erica arborea)

A la imatge següent ens apropam a un dels paratges més emblemàtics de l'exocarst de Mallorca. Concretament l'àrea entre la carretera a sa Calobra i el torrent de Pareis i que ens mostra una important presència de dolines, rellars, pòlies així com el canyó fluviocàrstic del torrent de Pareis.

A partir de les bandes de l'infraroig proper, del vermell i del verd a l'espectre electromagnètic, podem processar una imatge en fals color on, en color vermell, es pot observar la resposta de la clorofil·la que ens indica la presència de vegetació sana i vigorosa. Observant la imatge, destaquen una sèrie de polígons irregulars, de color vermell, amb forma arrodonida i d'uns 100 metres de diàmetre, es tracta de dolines colonitzades per brucs Erica arborea.

Curiosament, el bruc és un arbre calcífug i com a tal no viu bé en sòls calcàries, per tant, ens trobam davant un petit miracle degut a que les dolines, es troben colmatades per argiles residuals de decalcificació, que proporcionen un sòl adequat per l'existència del bruc.

Imatge a partir del satèl·lit SPOT5 de dia 14/07/10. Font: ING/PNT

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada