13/10/13

Present i futur dels incendis forestals

El passat dia 9 d’agost vaig veure una videoconferència on es tractava sobre el present i el futur dels incendis forestals. Amb el títol “NASA Hangout: Wildfire and Climate Change” Bill Patzer (climatòleg), Elizabeth Reinhardt (Servei forestal dels EUA) i Doug Morton (científic del Goddard Space Flight Center) debateren durant una hora sobre aquest tema.

El debat anava focalitzat sobre els incendis forestals a la part oest dels EUA, i per tant, en el cas de la franja marítima de San Diego fins a San Francisco, amb una climatologia semblant a les Illes Balears. Del debat vaig extreure una sèrie d’aspectes que vaig trobar interessants on, salvant les diferències en superfície -les Balears i Califòrnia son escales diferents- alguns me resultaren familiars amb la nostra realitat més recent.

Per exemple, coincideixen els experts en que el foc forma part del nostre ecosistema si bé la seva naturalesa i el seu comportament ha variat durant les darreres dècades: la temporada d’incendis s’ha allargat, la superfície afectada pels incendis ha incrementat i han augmentat els costs en extinció, sobre tot pel que fa als mitjans aeris.

Coll de sa Gran Mola i Mola de s'Esclop des de el Puig d'en Ric

Comenta Elizabeth Reinhard que l’equació que provoca un incendi és fruït de la combinació de: topografia, meteorologia i combustible. Bill Patzer proposa una equació més complexa, afirma que en un incendi entren variables com la meteorologia, la gestió dels ecosistemes, la presència de persones i el canvi climàtic. Tot junt afirma que el foc és essencialment resultat de la presència humana. Segons Bill Patzer, si es lluita de forma efectiva contra tots els incendis, els boscos acumulen gran quantitat de biomassa i això es converteix en un problema ja que quedam exposats a macro incendis. Una meteorologia adversa pot acabar d’agreujar la situació i fer que un incendi sigui incontrolable.

Es comenta com la dècada 2000 – 2010 ha estat especialment humida amb precipitacions per damunt la mitjana (a les Balears també ha estat així) i per tant la incidència dels incendis forestals ha disminuït. Moltes àrees no han estat visitades pel foc amb la freqüència històrica habitual i per tant la quantitat de combustible ha augmentat.

Hi ha coincidència al afirmar que l'ocupació residencial a zones forestals s’ha convertit en un greu problema donat que aquestes zones històricament cada 20 -30 anys han patit incendis. Això condueix a un augment considerable de la despesa en mitjans d’extinció per defensar habitatges localitzats on fa 30 anys no hi havia més que bosc o conreus. Per acabar, dins les propostes s’exposa la possibilitat de gestionar l’excés de combustible a partir d’incendis controlats. Trob especialment significativa l’afirmació de que “una comunitat adaptada al foc és aquella que pot experimentar un incendi forestal i no resultar devastada per ell".

Aquí vos deix l'enllaç a la videoconferència, esper que vos resulti interessant.
http://www.youtube.com/watch?v=RGnfBZmtpl0



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada