17/4/15

La Moixeta Voltonera, els carotenoides, els excrements de vaca, Menorca, les pastures i l'índex de vegetació NDVI

Reconec que el títol sembla prou confús, vos demanareu què tenen a veure els diferents conceptes entre sí?

Resulta que avui, mentre comentàvem diferents tipus de correlacions entre variables de tipus ambiental, com per exemple un índex de vegetació, ha sortit el tema de la Moixeta Voltonera o Miloca Neophron percnopterus.

Comentàvem que s'havia observat com, de forma habitual, incorporaven els excrements de vaca a la seva dieta. Un dels motius, derivat de la presència de carotenoides en els excrements, seria la coloració que proporciona a l'au i que la fa més atractiva durant l'aparellament. D'aquesta observació és va veure com les zones amb pastures eren (degut a la presència de vaques pasturant) visitades de forma habitual per la moixeta.

Per tant, caldria la possibilitat de cartografiar les zones amb pastures, cosa que es pot fer a partir d'un índex de vegetació com l'NDVI.

Així vaig pensar amb la presència de la Moixeta Voltonera a l'illa de Menorca, i de la relativa abundància de pastures i presència de vaques i vaig calcular l'NDVI. A la segona imatge, en color verd fosc, tendríem aquesta presència de vegetació vigorosa, pròpia dels prats  o del llit dels barrancs.

L'article en que s'analitzava la coprofàgia de la Moixeta Voltonera es titula: Coprophagy: An unusual source of essential carotenoids. Està publicat a la revista Nature i el podeu consultar al següent enllaç: http://rdcu.be/czla

Deix als ornitòlegs qualsevol interpretació del tema i adjunt unes imatges de satèl·lit del mes d'abril de 1987 a partir de les quals he fet el càlcul de l'índex NDVI.









7/4/15

Mosaic de les Illes Balears a partir d'imatges de Landsat

El satèl·lit Landsat 8 captura imatges amb una dallada de 185 km. Com a resultat, per cobrir tot l'àmbit de les Illes Balears, es precisen quatre imatges (figura 1). En veritat serien suficients dues imatges (del cap de Barbaria a Formentera al cap de Cavalleria a Menorca hi ha uns 160 km S-N) però, la configuració de la seva òrbita talla Mallorca per la meitat. Podria ser pitjor, recordau el municipi de Consell, on el seu mapa topogràfic requereix de quatre fulls!

Així com les imatges capturades pel Satèl·lit, en sentit latitudinal, disten uns pocs minuts de diferència, pel que fa a la següent imatge, en sentit longitudinal, s'haurà d'esperar 10 dies. El satèl·lit aconsegueix fer una òrbita completa en 99' però, degut al moviment de rotació de la Terra, durant els 99' que dura la seva òrbita, la Terra ha rotat uns 2750 km.

Per tant, si volem disposar d'un mosaic complet de tot l'àmbit geogràfic de les Illes Balears, no ens quedarà més remei que agafar imatges de dies diferents.

A la figura 2 teniu un mosaic amb imatges dels dies 5 i 14 de juliol de 2013. La imatge té uns 8 MB que permeten una bona resolució espacial.



Figura 1


Figura 2: Imatge alta resolució. 8 MB a http://bit.ly/1Inoknd