3/5/16

La pols sahariana i la pluja de fang

El desert del Sàhara és un immens rebost de pols capaç d'omplir d'ocre la mar Mediterrània i l'oceà Atlàntic

Els episodis de pols en suspensió sobre el mar Mediterrani provinents del continent Africà són un fenomen observable amb certa freqüència. Segons dades facilitades pel Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, durant el 2015 foren enregistrats fins a un total de 40 episodis sobre les Illes Balears.


Un resultat immediat de la presència de pols en suspensió a l'atmosfera, lligada de forma habitual a vents de component sud, és una desagradable sensació de xafogor. La figura 1 mostra una imatge enregistrada el passat dia 27 de setembre del 2013 pel satèl·lit Aqua de la NASA. A la imatge s'observa una notable ploma de pols en suspensió provinent del continent Africà. La ploma, empesa pel vent de Xaloc, deixava Àfrica per Algèria, a prop de la frontera amb Tunísia i arribava a les Illes Balears. Recordo aquest dia, a partir d'una anotació que vaig fer a una plagueta que habitualment duc en el butxacó de la camisa: « Xafogor, calitja, cel blanquinós, vent de xaloc, malsofridura».




En ocasions, aquesta xafogor és particularment notòria a pobles com Estellencs, Banyalbufar, Deià o Sóller, localitzats al vessant nord de la Serra de Tramuntana, degut a que el vent que baixa des dels cims que els envolten es va escalfant. Paral·lelament, aquestes situacions, normalment amb fort vent de Xaloc, representen un augment del risc d'incendis forestals.

La coincidència d'un episodi de pols sahariana amb precipitació provocarà l'anomenada pluja de fang. La pluja arrossega les partícules de pols i les diposita damunt terra, un fenomen ben distingible a la roba estesa, sobre els cotxes o sobre els terrats.
Altres vegades, la pols sahariana empesa pels vents Alisis pot iniciar un viatge transatlàntic, a la manera dels antics navegants, fins arribar al continent Americà. A la figura 2 podem observar com, una immensa llengua de pols, connecta els dos continents. Paradoxalment, la pols, en arribar a la conca Amazònica i convertir-se en pluja de fang, fertilitzarà amb els seus minerals la seva exuberant vegetació.



Aquesta segona imatge fou enregistrada el passat dia 17 de juny de 2015 pel satèl·lit Terra de la NASA. Els episodis de pols en suspensió són fenòmens fàcilment visibles des de l'espai. Les franges de color negre que observam a la imatge separen les diferents passades que fa el satèl·lit. La nau necessita uns 90 minuts per completar una òrbita. Ho fa a una velocitat de vertigen, d'uns 30.000 km/h. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada