9/5/16

La teledetecció aplicada als incendis forestals: Els satèl·lits són instruments per preveure, fer seguiment i analitzar els incendis forestals.

Els incendis forestals formen part del clima mediterrani i exerceixen un paper de selecció en l’evolució de les comunitats vegetals tot i que, la seva multiplicació durant les darreres dècades, ha derivat cap a conseqüències negatives i, per tant, en la necessitat d’una millor prevenció, detecció i extinció.
Una particularitat dels incendis forestals és que la societat es focalitza en l'extinció. En canvi, en altres riscos naturals, com les inundacions o els terratrèmols, l'accent es situa en identificar les possibles vulnerabilitats i adaptacions.
Les imatges enregistrades per satèl·lits són eines utilitzades amb freqüència per analitzar els incendis forestals des de quatre vessants: la predicció, l'evolució, la cartografia de l'àrea afectada i el seguiment de la regeneració.
La figura 1 representa una imatge enregistrada el dia 22 d'agost de 2013 pel satèl·lit Landsat en què es pot observar la ferida d'un incendi forestal al quadrant Sud-Oest de la Serra de Tramuntana. Es tracta d'una zona amb una mitjana de precipitació anual baixa, d'uns 620 mm on, dia 26 de juliol de 2013, va tenir lloc el major incendi forestal a les Illes Balears des de que se'n registren dades. L'incendi va afectar de manera majoritària al municipi d'Andratx, i va botar als municipis veïns de Calvià i Estellencs.
 Figura 1. Àrea afectada per l'incendi a Andratx de 2013. Font: NASA
En total, es varen cremar fins a 1942 ha. Per tenir una referència, si observam a la mateixa imatge la superfície de Palma dins la via de cintura, incloent-hi el bosc de Bellver, aquesta no arriba a 1700 ha. En tot cas, el fet insular imposa una escala particular. La superfície afectada pels incendis forestals és relativament baixa comparada amb una escala continental. La línia litoral, actuant de tallafocs natural, seria un factor determinant.
La teledetecció també va contribuir durant el segle passat a conèixer l'abast dels incendis forestals en àrees remotes, com és el cas de Sibèria, i que ja havia anticipat l'explorador, naturalista, cartògraf i militar Vladímir Klavfievich Arséniev (1872 - 1930) a la seva magnífica novel·la Dersú Uzalà, duita a la pantalla el 1975 pel director de cinema Akira Kurosawa.
La figura 2 mostra un mosaic d'imatges enregistrades pel satèl·lit Landsat els dies 21 i 23 d'agost de 2015. S'hi pot observar una gran quantitat d'incendis envoltant al llac Baikal, a la regió de Sibèria. També s'hi veuen les ferides d'antics incendis, ja extingits. Per entendre la seva magnitud, he superposat el mapa de Mallorca i l'àrea malmesa per l'incendi d'Andratx. La superfície que crema és superior a tota l'illa de Mallorca.
En tot cas, malgrat les diferències d'escala —tan evidents des del satèl·lit—, seria prudent recordar que els espais insulars són entorns especialment vulnerables. El nombre d'espècies que l'habiten és limitat i la probabilitat d'extinció major com més petita sigui l'illa.
 Figura 2. Cadena d'incendis al llac Baikal. Font: NASA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada