22/3/16

Atalaiant des de l'espai II

Una imatge del satèl·lit Landsat-1 ens permet viatjar en el temps i observar aspectes biogeogràfics i socioeconòmics de Mallorca de fa 44 anys.
La imatge que es presenta fou enregistrada pel satèl·lit el dia 16 d'agost de1972 a les 09:57 GMT. Poques setmanes abans, el dia 23 de juliol de 1972 El Landsat-1, amb un pes de 953 kg era enlairat i posat en òrbita a 917 km d'altitud. Es tractava del primer satèl·lit d'observació de la Terra d'ús civil. Els responsables del projecte foren el departament d'agricultura i el d'interior del govern dels EUA juntament amb la NASA.
El Landsat-1 engegava un dels programes més brillants d'observació de la Terra que, de forma ininterrompuda —Actualment està operatiu el Landsat-8— ha anat enregistrant imatges de la Terra. Cada nou enlairament d'un satèl·lit de la sèrie Landsat afegia millores tecnològiques però, tenint cura de mantenir bandes amb longitud d'ona semblant en els seus sensors i així poder realitzar una anàlisi de tota la sèrie històrica.
El Landsat-1 anava equipat amb el sensor Multispectral Scanner (MSS) amb quatre bandes: verd, vermell i dues a la zona de l'infraroig proper. Al no disposar de banda blava no es podien representar imatges a color natural. La resolució espacial era de 80 metres per píxel i agafava una dallada de 170 km x 185 km. El seu temps de revisita d'un mateix punt de la Terra era de 18 dies.
La figura 1 mostra la imatge de Mallorca enregistrada dia 16 d'agost de 1972. L'illa es veu incompleta degut als límits de la dallada del sensor que hem explicat abans. Mallorca està en gran part coberta de niguls i també es veu Cabrera. La imatge es presenta en una combinació d'una de les bandes de l'infraroig amb la banda vermella i la verda. Així, amb color vermell es mostren les àrees amb presència de vegetació.

Imatge enregistrada pel satèl·lit Landsat-1 dia 16/08/1972 Font: USGS

Si ens fixem en el requadre, s'observa amb més detall Palma, l'Horta de Palma, el Pla de Sant Jordi i l'aeroport de Son Santjoan. Palma i l'aeroport estan envoltades d'una gran quantitat de taques de color vermell brillant, aquesta tonalitat indica les zones amb la presència de vegetació herbàcia.
La figura 2 resulta de aplicar l'índex de vegetació NDVI a partir de les bandes vermella i de l'infraroig proper de la imatge. En aquest cas, la vegetació apareix amb tonalitat verdosa. La resolució espacial de 80 metres per píxel és un tant grollera i no permet una visió precisa si bé la visió en conjunt és prou bona. Actualment, el Landsat-8 té una resolució de 30 metres per píxel i el Sentinel-2A arriba a 10 metres per píxel. Dades que, en cap cas, resten valor a la informació que ens brinda la imatge.


La imatge del satèl·lit és testimoni d'un moment on la cria intensiva bovina va ser important a Mallorca on s'havia desenvolupat una especialització en la producció intensiva de llet i pastures de regadiu. Així, la imatge ens mostra una Horta de Palma i Pla de Sant Jordi ocupat pel regadiu, envoltant l'aeroport i arribant fins a l'actual via de cintura de Palma.

Palma gaudia d'un "rebost" a tir de fona, amb presència de molins de ramell, inventats pel fuster Damià Reixach, amb l'ajuda del Capellà de ses idees i el metge Herodes. Molins —fins a 70 per km2— un temps moguts per l'embat gratuït i que, finalment, serien substituïts per la motobomba.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada