21/2/15

Dades de temperatura i pressió atmosfèrica enregistrades per Biot i Arago a La Mola, Formentera entre els mesos de desembre 1807 i gener 1808

Gràcies a la professionalitat i esment que, Aragó i Biot, tengueren durant els treballs de la coneguda expedició científica  de triangulació a les Illes Balears, resulta possible recuperar alguns petits detalls que ens ajudin a reconstruir algunes variables físiques de fa dos segles. 

Aragó arriba a Formentera el mes de novembre de 1807 i juntament amb Biot, s’allotjaran a Can Talaiassa, al Pilar de la Mola. L’estada a Formentera d’Aragó i Biot va servir per tancar el triangle 16 i per començar el triangle 17, situat entre Formentera, Eivissa i Mallorca. Paral·lelament, servirà per calcular la latitud a Can Talaiassa, a La Mola, que és l’extrem més al sud del meridià de París dins la cadena de triangles des de Dunkerque. 

Aragó i Biot treballaran junts entre el novembre de 1807 i l’abril de 1808. Per calcular la latitud, ho faran a partir de l’estrella Polar, utilitzant un cercle de reflexió o de Borda.  Aragó i el seu equip foren perseverants, tal vegada conscients que havien arribat al punt més meridional d’una tasca començada feia anys. Realitzaran fins a 1.250 mesures de la Polar, cada una enregistrada amb cura, complementada amb dades de temperatura i pressió atmosfèrica. Així, fent una mitjana de totes les mesures, estableixen la latitud a Can Talaiassa a 38º 39’ 56,00” N

Els registres de temperatura i de pressió atmosfèrica es publicaren -juntament amb les mesures geodèsiques- a Recueil d'Observations Géodésiques, Astronomiques et Physiques.

Es presenten dues gràfiques amb algunes dades de temperatura i pressió atmosfèrica enregistrades pels dos científics. Es desconeix amb exactitud l'hora de la presa de la lectura de l'instrumental, es dedueix, a partir del text, que variava entre les 20:00  i les 21:00 h

La pressió atmosfèrica es representa en hPa a partir de les mesures originals en mmHg










Vèrtex Geodèsic a Can Talaiasa, La Mola, Formentera.





7/2/15

Imatge Modis Terra 07/02/15 11:00 UTC


Imatge Modis Terra 07/02/15 11:00 UTC. Composició RGB fals color SWIR, NIR, G.

La primera figura permet observar la presència de neu i de niguls amb cristalls de gel (color cian). Al peu hi ha un enllaç a un fitxer kmz per obrir la imatge amb Google Earth.



Enllaç a l'arxiu KMZ



Les següents figures mostren, a dues escales, una combinació RGB a partir dels infraroigs d'ona curta SWIR1, SWIR2 i del blau.






5/2/15

Anàlisi de visibilitat amb Google Earth Pro

Google ha decidit oferir la versió de Google Earth Pro de forma gratuïta. Una de les eines d'aquesta versió permet generar una anàlisi de conques visuals.

Una conca visual és la part de territori que pot ser observada des d'una determinada localització. L'anàlisi de conques visuals, sovint anomenat simplement anàlisi de visibilitat, és l'anàlisi basada en models digitals d'elevacions que determina totes les àrees visibles des d'un conjunt de punts d'observació donats (ICGC)1.

He fet una prova agafant com a punt d'observació una hipotètica torre que estaria situada a l'autovia Ma-13 a l'altura del torrent de Solleric. He generat el model imaginant que la torre té 5 m d'alçada sobre el terreny (figura 1). He repetit el procés augmentant l'alçada de la torre sobre el terreny a 25 m (figura 2). 

En color verd es por observar la superfície de la conca visual per a cada un dels exemples. És evident la diferència. Com es pot observar, l'anàlisi està limitat a un radi de 10 km.

Des de Google, informen que no és una eina de precisió científica, però ens dona un primera informació interessant.

També he afegit a un vídeo que explica de forma senzilla el procés.


Figura 1

Figura 2






1Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. (n.d.). Retrieved February 05, 2015, from http://www.icc.cat/cat/Home-ICC/Mapes-escolars-i-divulgacio/Diccionaris/Analisi-del-terreny

3/2/15

Mont Fuji, Japó


Imatge del mont Fuji dia 02/02/2015 a les 10:21 Hora local (UTC +9) enregistrada pel sensor OLI del satèl·lit Landsat 8. Composició RGB 6,5,3 SWIR, NIR, G.


Imatge 3392 kB