Gràcies a la professionalitat i esment que, Aragó i Biot, tengueren durant els treballs de la coneguda expedició científica de triangulació a les Illes Balears, resulta possible recuperar alguns petits detalls que ens ajudin a reconstruir algunes variables físiques de fa dos segles.
Aragó arriba a Formentera el mes de novembre de 1807 i juntament amb Biot, s’allotjaran a Can Talaiassa, al Pilar de la Mola. L’estada a Formentera d’Aragó i Biot va servir per tancar el triangle 16 i per començar el triangle 17, situat entre Formentera, Eivissa i Mallorca. Paral·lelament, servirà per calcular la latitud a Can Talaiassa, a La Mola, que és l’extrem més al sud del meridià de París dins la cadena de triangles des de Dunkerque.
Aragó i Biot treballaran junts entre el novembre de 1807 i l’abril de 1808. Per calcular la latitud, ho faran a partir de l’estrella Polar, utilitzant un cercle de reflexió o de Borda. Aragó i el seu equip foren perseverants, tal vegada conscients que havien arribat al punt més meridional d’una tasca començada feia anys. Realitzaran fins a 1.250 mesures de la Polar, cada una enregistrada amb cura, complementada amb dades de temperatura i pressió atmosfèrica. Així, fent una mitjana de totes les mesures, estableixen la latitud a Can Talaiassa a 38º 39’ 56,00” N
Els registres de temperatura i de pressió atmosfèrica es publicaren -juntament amb les mesures geodèsiques- a Recueil d'Observations Géodésiques, Astronomiques et Physiques.
Es presenten dues gràfiques amb algunes dades de temperatura i pressió atmosfèrica enregistrades pels dos científics. Es desconeix amb exactitud l'hora de la presa de la lectura de l'instrumental, es dedueix, a partir del text, que variava entre les 20:00 i les 21:00 h
La pressió atmosfèrica es representa en hPa a partir de les mesures originals en mmHg
Vèrtex Geodèsic a Can Talaiasa, La Mola, Formentera. |